Orkesten
Javier Perianes

Javier Perianes

Piano

Javier Perianes

Al tijdens zijn studie liet de Spaanse pianist Javier Perianes van zich horen door aan het conservatorium van Sevilla als de ultieme leerling van zijn jaar af te studeren. Hij ontving vele prijzen, waaronder de Nationale Muziekprijs van Spanje en in 2019 werd hij door de International Classical Music Awards uitgeroepen tot ‘Musician of the Year’. Bij een groot aantal beroemde orkesten was hij te gast waaronder de Wiener Philharmoniker, het New York Philharmonic Orchestra en het Koninklijk Concertgebouworkest. Daarnaast trad hij wereldwijd op als solist in talloze concerten en recitals. Regelmatig gaat hij op tournee met  vaste muziekpartners, zoals de altvioliste Tabea Zimmermann en het Quiroga Quartet.

 

Javier Perianes heeft een uitgebreide cd-collectie op zijn naam staan. Hij nam werken op van Chopin, Debussy, Ravel en natuurlijk van de grote Spaanse componisten. Zijn laatste cd met composities van Debussy won afgelopen jaar een Gramophone Award.

Ik heb nooit als kind geroepen: “Ma, ik wil concertpianist worden.” Als iemand mij nu vraagt: “Wanneer ben je concertpianist geworden?” dan zeg ik in de regel: “Dat heb ik nog niet besloten, daar denk ik nog over”.

Javier Perianes in een interview van International Classic Music Awards.