Orkesten
Hannu Lintu

Hannu Lintu

Dirigent

Hannu Lintu

Hannu Lintu is momenteel de meest spraakmakende dirigent van zijn vaderland Finland. Hij studeerde aan het conservatorium van Turku en de Sibelius Academie in Helsinki waar Jorma Panula en Eri Klas zijn leermeesters waren. In de jaren daarna was hij chef-dirigent van onder meer het Philharmonisch Orkest van Turku, het Symfonieorkest van Helsingborg, het Philharmonisch Orkest van Tampere en sinds 2013 het Fins Radio Symfonieorkest. Inmiddels heeft hij een groot aantal opnames op zijn naam staan, waaronder diverse cd’s met muziek van hedendaagse Finse componisten als Saariaho, Tüür en Rautavaara.

 

Maar Hannu Lintu is niet alleen in Noord-Europa actief. Als gastdirigent leidde hij bekende orkesten als het Boston Symphony Orchestra, het Orchestre de Paris en het Radio Filharmonisch Orkest. Zijn zeer succesvolle producties van Wagners Tristan und Isolde en Wozzeck van Berg bij de Finse Nationale Opera en Ballet leidden onlangs tot zijn benoeming als chef-dirigent bij dit gezelschap.

Als ik in Helsinki ben bij mijn eigen orkest, heb ik nauwelijks tijd om te studeren en ben ik voortdurend bezig met vergaderingen, repetities en interviews. Als ik reis kan ik min of meer uitrusten.

Hannu Lintu in een interview met Arisfile.ca