Orkesten
Sol Gabetta

Sol Gabetta

Cello

Sol Gabetta

De Argentijnse Sol Gabetta behoort al jaren tot de absolute top van cellisten. Alleen al de afgelopen tijd was ze uitgebreid op tournee met het Tsjechisch Philharmonisch Orkest onder leiding van Jakub Hrůša, speelde ze met het Philharmonia Orchestra, de Berliner Philharmoniker en het Orchestre de Paris, was artist in residence bij de Bamberger Symphoniker en speelde de wereldpremière van het Celloconcert van Wolfgang Rihm.

Ze liet voor het eerst van zich horen toen ze in 1998 het ARD-Musikwettbewerb won. In 2004 debuteerde ze bij de Wiener Philharmoniker onder Gergiev, dat haar de prijs voor de beste jonge artiest tijdens het Festival van Luzern opleverde. Ook haar debuut bij het Koninklijk Concertgebouworkest in 2011 maakte diepe indruk.

 

De vele opnames die Sol Gabetta maakt, vallen met grote regelmaat in de prijzen. Zo won ze tot vier maal toe een ECHO Klassik. Ook ontving ze de Herbert von Karajan-Preis tijdens de Salzburg Osterfestspiele 2018.

Bij een concert is elke seconde anders, je kunt het nooit herhalen. Een opname is als een schilderij. Als je er aan werkt kun je er voortdurend iets aan veranderen, maar als het af is, is het echt klaar.

Sol Gabetta over het verschil tussen het podium en de cd-studio in een interview met Tokafi.com