Orkesten
Ryan Bancroft

Ryan Bancroft

Dirigent

Ryan Bancroft

Ryan Bancroft begon zijn carrière als muzikale duizendpoot met verschillende specialiteiten waaronder fluit, harp, ballet en Ghanese muziek. Ook was hij trompettist van het BBC Scottisch Symphony Orchestra. Gefascineerd door orkestdirectie volgde hij een opleiding aan het Royal Conservatory of Scotland en zette die voort aan de Nationale Master Orkestdirectie onder de hoede van Ed Spanjaard en Jac van Steen. Daarna was hij enige tijd assistent-dirigent van onder anderen Pierre Boulez, Richard Egarr en Mark Wigglesworth.

 

In 2018 won hij de eerste prijs én de publieksprijs tijdens de Malko Competition for Young Conductors in Kopenhagen. Sindsdien heeft hij gerenommeerde orkesten gedirigeerd, waaronder het London Philharmonic Orchestra, BBC Symphony Orchestra, Nationale du Capitole de Toulouse en het Seattle Symphony Orchestra. Ook bij het Nederlands Philharmonisch Orkest was hij eerder te gast. Sinds september 2020 is hij chef-dirigent van het BBC National Orchestra of Wales. Na zijn eerste bezoek aan Tapiola Sinfonietta in Finland werd Bancroft uitgenodigd om vanaf seizoen 21/22 hun artist-in-association te worden. In 2021 werd Bancroft aangekondigd als chef-dirigent van het Royal Stockholm Philharmonic Orchestra, een functie die hij vanaf september 2023 op zich zal nemen.

Op de allereerste computer die wij thuis kregen, stond een clipje van een minuut met een stukje uit de Negende symfonie van Beethoven. Als kleuter heb ik dat oneindig vaak gespeeld.

Ryan Bancroft in een interview met The Telegraph over zijn eerste muzikale ervaring.