Orkesten
Ryan Bancroft

Ryan Bancroft

Dirigent

Ryan Bancroft

Ryan Bancroft begon zijn carrière als muzikale duizendpoot met verschillende specialiteiten waaronder fluit, harp, ballet en Ghanese muziek. Ook was hij trompettist van het BBC Scottisch Symphony Orchestra. Gefascineerd door orkestdirectie volgde hij een opleiding aan het Royal Conservatory of Scotland en zette die voort aan de Nationale Master Orkestdirectie onder de hoede van Ed Spanjaard en Jac van Steen. Daarna was hij enige tijd assistent-dirigent van onder anderen Pierre Boulez, Richard Egarr en Mark Wigglesworth.

 

In 2018 won hij de eerste prijs en de publieksprijs tijdens de Malko Competition for Young Conductors in Kopenhagen. Sindsdien heeft hij diverse orkesten gedirigeerd, waaronder het Praags Symfonieorkest, het Seattle Symphony Orchestra en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Ook bij het Nederlands Philharmonisch Orkest was hij eerder te gast. Dit jaar is hij benoemd tot chef-dirigent van het BBC National Orchestra of Wales.

Op de allereerste computer die wij thuis kregen, stond een clipje van een minuut met een stukje uit de Negende symfonie van Beethoven. Als kleuter heb ik dat oneindig vaak gespeeld.

Ryan Bancroft in een interview met The Telegraph over zijn eerste muzikale ervaring.