Orkesten
Emmanuel Tjeknavorian

Emmanuel Tjeknavorian

Viool

Emmanuel Tjeknavorian

‘Een violist die je de adem beneemt’, ‘hij laat zijn viool fonkelen’, schreven recensenten over de Oostenrijkse violist Emmanuel Tjeknavorian. Hij won de derde prijs in het Fritz Kreisler Concours in 2014 en een jaar later de tweede prijs bij de gerenommeerde International Jean Sibelius Violin Competition in Helsinki. Hij stond op het podium met onder meer het London Philharmonic Orchestra, het Gewandhausorchester Leipzig en het National Symphony Orchestra Washington en was te horen op grote festivals als het St. Gallen Festival en de Mozartwoche Salzburg. In Wenen heeft hij zijn eigen radioprogramma onder de noemer ‘Der Klassik-Tjek’.

 

De eerste cd van Emmanuel Tjeknavorian leverde hem meteen een OPUS Klassik Preis op. Op zijn meest recente cd speelt hij vioolconcerten van Sibelius en zijn vader Loris Tjeknavorian. De laatste jaren profileert de violist zich ook als dirigent en leidde onder meer het Tonkünstler-Orchester Wien en het Sinfonieorchester Basel.

Het is absoluut noodzakelijk dat een musicus een goede algemene schoolopleiding heeft. Om Beethoven en Brahms te kunnen spelen is het niet voldoende om enkel intuïtief muzikaal te zijn.

Emmanuel Tjeknavorian in een interview op Klassik-begeistert.de