Orkesten
Nikolai Lugansky

Nikolai Lugansky

Piano

Nikolai Lugansky

Het debuut in 1990 van de toen zeventienjarige Russische pianist Nikolai Lugansky in Het Concertgebouw in Amsterdam was sensationeel. Hij was toen al bezig met een internationale carrière die in 1994 in een stroomversnelling kwam met de eerste prijs tijdens het Tsjaikovsky Concours in Moskou. In de afgelopen jaren heeft hij over heel de wereld talloze concerten gegeven en werkte samen met grote dirigenten als Valeri Gergiev, Charles Dutoit en Kurt Masur.

 

Nikolai Lugansky gaf recitals in onder meer de Wiener Musikverein, Carnegie Hall in New York en de Londense Wigmore Hall. Ook werkte hij in klein verband samen met onder anderen Vadim Repin, Isabelle Faust en Anna Netrebko. Veel van zijn cd-opnames zijn onderscheiden met onder meer een BBC Music Magazine Award en tot drie maal toe een ECHO Klassik. Hij is lid van de prestigieuze Russische Academie en is hoofdvakdocent aan het conservatorium van Moskou. In juni kreeg hij de Staatsprijs van Rusland voor zijn ‘bijdrage aan de nationale en internationale muziekcultuur’, aldus het rapport van de toekenningscommissie.

In 2013 heb ik eens gespeeld tijdens de opening van het Alekhine Schaaktoernooi in Parijs, met in mijn achterhoofd het idee dat schaken een kunst kan zijn, maar muziek geen spel.

Nikolai Lugansky in een interview met South Bank Centre London.