Orkesten
Markus Poschner

Markus Poschner

Dirigent

Markus Poschner

De Duitse dirigent Markus Poschner leerde het vak aan de Hochschule für Musik und Theater München bij Hermann Michael. Maar ook beroemdheden als Sir Colin Davis en Jorma Panula begeleidden hem in zijn studie. Hij was enkele jaren orkestleider van de Komische Oper Berlin en van 2007 tot 2017 chef-dirigent van de Bremer Philharmoniker. Sinds 2015 is hij chef-dirigent van het Orchestra della Svizzera Italiana, waarmee hij een eigenzinnige en unieke opname maakte van de symfonieën van Brahms, die werd onderscheiden met de International Classical Music Award. Ook als vaste leider van het Bruckner Orchester Linz geniet hij grote bekendheid. In 2020 werd dit orkest in Oostenrijk uitgeroepen tot ‘Orkest van het Jaar’ en Poschner zelf tot ‘Dirigent van het Jaar’. Zijn opname van Offenbachs Maître Péronilla met het Orchestre National de France werd gevierd door de pers en won in 2021 de German Record Critics’ Award.

 

Daarnaast is Poschner een veelgevraagde gastdirigent Zo dirigeerde hij de Staatskapelle Dresden, de Münchener Philharmoniker, het Orchestre National de France en verscheidene malen het Nederlands Philharmonisch Orkest. Ook leidde hij regelmatig operaproducties bij onder meer de Staatsoper Berlin, de Oper Frankfurt en het Opernhaus Zürich. De afgelopen jaren vierde Poschner successen met opera’s van Wagner. In 2019 debuteerde hij met het Bayreuther Festspielorchester met Wagners Walküre. En in 2022 opende het het Bayreuth Festival met Tristan und Isolde, waarmee hij ook in 2023 op het festival terugkeerde. Vanaf seizoen het seizoen 25/26 zal Poschner te bewonderen zijn als chef-dirigent van het Sinfonieorchester Basel. Naast zijn activiteit als dirigent is Poschner ereprofessor bij de Universiteit van Bremen en de Universiteit in Linz, en is hij ook een veelgevraagd jazzpianist.

 

Over zijn opname van de symfonieën van Brahms met Orchestra della Svizzera Italiana, een Zwitsers-Italiaans orkest:

Het is onzin te denken dat Brahms alleen door Duitse orkesten gespeeld kan worden. Brahms genoot bewondering als een echte kosmopoliet met zijn Hongaarse ziel, zijn Weense bloed en zijn Italiaans temperament.

Citaat uit een interview op zijn eigen website