Orkesten
Ronald Brautigam

Ronald Brautigam

Piano

Ronald Brautigam

Al jarenlang behoort Ronald Brautigam tot de absolute top van Nederlandse pianisten met een indrukwekkende internationale carrière. Hij studeerde onder anderen bij Jan Wijn en Rudolf Serkin. Al snel trad hij op met befaamde orkesten als het London Philharmonic Orchestra, het Gewandhausorchester Leipzig en vrijwel alle Nederlandse orkesten waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest en met regelmaat het Nederlands Philharmonisch Orkest. In 1984 ontving hij de Nederlandse Muziekprijs.

 

Een groot deel van zijn carrière is gewijd aan de historische fortepiano. In de loop der jaren gaf hij hierop talloze concerten als solist en met gespecialiseerde ensembles. Hij maakte meer dan zestig cd’s met onder meer het volledige piano-oeuvre van Mozart, Haydn en Beethoven. Met deze opnames won hij twee Edisons, een Diapason d’Or en een MIDEM Classical Award om er maar enkele te noemen. Al lange tijd vormt Ronald Brautigam een vast duo met violiste Isabelle van Keulen. Sinds 2011 is hij hoofdvakdocent aan de Hochschule für Musik in Basel.

In de auto luister ik het liefst naar hard rock en symfonische rock van bijvoorbeeld Emerson en Genesis. Het enige probleem is dat je er gauw te snel van gaat rijden.

Ronald Brautigam in een interview met het Residentieorkest.