Orkesten
Martyn Brabbins

Martyn Brabbins

Dirigent

Martyn Brabbins

De Britse dirigent Martyn Brabbins studeerde orkestdirectie in Londen en Sint Petersburg bij de legendarische Ilja Musin. Zijn carrière kwam goed op gang toen hij in 1988 de eerste prijs won tijdens de Leeds Conductors Competition. Van 1994 tot 2005 was hij dirigent bij het BBC Scottish Symphony Orchestra. Daarna was hij vaste gastdirigent het Antwerp Symphony Orchestra en chef-dirigent van het Nagoya Philharmonisch Orkest. Sinds 2016 is hij muzikaal leider bij de English National Opera.

 

Als gast dirigeerde Martyn Brabbins de meeste grote Engelse orkesten en in Nederland het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest. In de grote operatheaters van Antwerpen, Lyon en München leidde hij veel succesvolle producties. Zijn discografie bestaat inmiddels uit meer dan 150 cd’s. Zijn repertoire is zeer omvangrijk, met een voorliefde voor vergeten 19e-eeuwse composities en hedendaags repertoire. Hij dirigeerde diverse wereldpremières waaronder  A Dog’s Heart van Raskatov in 2010 bij De Nationale Opera.

Als er een componist in huis is die zijn vak technisch niet beheerst, loopt het makkelijk uit op een catastrofe. Ik heb componisten zich vreselijk zien gedragen. Dan heb ik als dirigent de lastige taak om de vrede te bewaren

Martyn Brabbins over zijn samenwerking met componisten in een interview met Arcana.fm.