Orkesten
Hartmut Haenchen

Hartmut Haenchen

Dirigent

Hartmut Haenchen

Hartmut Haenchen (1943) werd geboren in Dresden en begon zijn muzikale carrière als lid van het beroemde Dresdner Kreuzchor. Zijn muzikale talent was zo groot dat hij als vijftienjarige ook regelmatig het koor dirigeerde. Aan het conservatorium in zijn geboortestad volgde hij de opleiding orkestdirectie en zang. Hij won zijn eerste prijs in 1971 op het Carl Maria von Weber Wettbewerb. In de jaren daarna stond hij aan het hoofd van verscheidene orkesten en operagezelschappen, waaronder de Dresdner Philharmoniker en het Carl Philipp Emanuel Bach Kammerorchester.

 

In 1986 kwam Hartmut Haenchen naar Nederland, waar hij benoemd werd tot muzikaal directeur van De Nederlandse Opera en chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest. Deze verbintenis is van onschatbare waarde geweest. Zijn operaproducties bij De Nationale Opera werden wereldwijd geroemd en geprezen. Hoogtepunt was de in meerdere seizoenen herhaalde complete Ring des Nibelungen van Wagner in de regie van Pierre Audi. In Het Concertgebouw stond Haenchen meer dan 800 keer voor het Nederlands Philharmonisch Orkest op de bok. Voor zijn grote verdiensten bij De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest werd hij in 1996 benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

 

Hartmut Haenchen is over de hele wereld een uiterst gewilde dirigent. Als gastdirigent leidde hij concerten bij de Berliner Philharmoniker, het Gewandhausorchester Leipzig, het Tonhalle-Orchester Zürich en het Koninklijk Concertgebouworkest. Ook dirigeerde hij bij befaamde operahuizen als de Royal Opera Covent Garden in Londen, de Opéra National de Paris, het Teatro Real in Madrid, de Deutsche Oper in Berlijn en de Scala in Milaan. In 2017 riep het tijdschrift Opernwelt Haenchen uit tot dirigent van het jaar en in 2018 mocht hij de Richard Wagner-prijs van de Richard Wagner Foundation Leipzig in ontvangst nemen. In 2015 werd Der Himmel über Dresden, een documentaire over zijn leven, bekroond met een Gouden Palm. Momenteel is hij vaste gastdirigent van het Noord Nederlands Orkest

 

Om de carrière van Hartmut Haenchen én zijn tachtigste verjaardag glans bij te zetten, is Haenchen benoemd tot ere-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest. De komende jaren zal hij verschillende Bruckner-symfonieën dirigeren.

‘Hartmut Haenchen is zonder twijfel een van de grootste Wagner-dirigenten van onze tijd.’

Opernwelt