Orkesten
Gemma New

Gemma New

Dirigent

Gemma New

De in Nieuw-Zeeland geboren Gemma New is volgens de Amerikaanse pers ‘een van de grootste rijzende sterren in het dirigenten sterrenstelsel’. New behaalde haar Master of Music diploma orkestdirectie aan het Peabody Institute in Baltimore, waar ze studeerde bij Gustav Meier en Markand Thakar. Van 2011 tot 2017 was ze assistent-dirigent van het New Jersey Symphony Orchestra en in seizoen 14/15 was ze Dudamel Conducting Fellow bij het Los Angeles Philharmonic Orchestra. Ze was vaste dirigent van het St. Louis Symphony Orchestra en muzikaal leider van het St. Louis Symphony Youth Orchestra. Daarnaast dirigeerde ze onder meer het London Philharmonic Orchestra, het New York Philharmonic Orchestra, het Seattle Symphony Orchestra en het Mozarteumorchester Salzburg. Ook was ze leider van het door haar opgerichte, in moderne muziek gespecialiseerde Lunar Ensemble, waarmee ze meer dan dertig wereldpremières verzorgde.

 

New is momenteel chef-dirigent van het Hamilton Philharmonic Orchestra en het New Zealand Symphony Orchestra en was tot vorig jaar vaste gastdirigent van het Dallas Symphony Orchestra. In maart 2021 ontving ze de Sir Georg Solti Conducting Award, een prijs voor jong dirigeertalent.

We genieten allemaal van de muziek die de tand des tijds hebben doorstaan, maar ooit beleefde die zijn wereldpremière. We hebben musici nodig die vertrouwen hebben in de componisten van onze tijd en hun muziek te behouden voor toekomstige generaties.

New in een interview met New Zealand's Man & Culture Magazine.