Orkesten
Kristiina Poska

Kristiina Poska

Dirigent

Kristiina Poska

 

Kristiina Poska begon haar muzikale carrière in Tallinn waar ze koordirectie studeerde. Ze vervolgde haar opleiding in Berlijn, waar ze orkestdirectie studeerde aan de Hochschule für Musik Hanns Eisler bij Christian Ehwald. 

 

In 2010 beleefde Poska haar grote doorbraak met een indrukwekkende La Traviata van Verdi in de Komische Oper Berlin. Van 2012 tot 2016 was ze eerste kapelmeester van dit gerenommeerde gezelschap. Naast haar succesvolle operacarrière is Kristiina Poska een internationaal veelgevraagde concertdirigent. Ze leidde onder andere het Tonhalle Orchester Zürich, Camerata Salzburg, het Tokyo Symphony Orchestra en het Orchestre National de Lyon. Sinds 2019 is ze chef-dirigent van Symfonieorkest Vlaanderen.

 

In 2013 won Poska de felbegeerde dirigentenprijs van het Dirigentenforum van de Deutsche Musikrat. ‘Weinigen hebben zo’n groot klankpalet als Kristiina Poska’, schreef de Duitse pers. Ze was tevens finaliste van de Donatella Flick Competition en van de Malko Competition in 2012 waar ze zowel de derde prijs als de publieksprijs in de wacht sleepte.