Orkesten
Jonian Ilias Kadesha

Jonian Ilias Kadesha

Viool

Jonian Ilias Kadesha

Zijn eerste vioollessen kreeg de Grieks-Albanese violist Jonian Ilias Kadesha van zijn vader. Hij studeerde bij onder meer Salvatore Accardo en Grigori Zhislin en voltooide zijn opleiding bij Antje Weithaas aan de Kronberg Academy in Duitsland. Zijn uitzonderlijk talent bewees hij met prijzen bij de Deutscher Musikwettbewerb en de Leopold Mozart Violin Competition in Augsburg. Hij soleerde onder meer bij het Royal Philharmonic Orchestra, het Athene Staats Orkes ten het Münchner Rundfunkorchester. Daarnaast trad hij op in grote zalen als de Londense Wigmore Hall en de Berliner Philharmonie.

 

In de kamermuziek speelde Jonian Ilias Kadesha samen met beroemde musici als Martha Argerich, Nicolas Altstaedt en Gábor Takács-Nagy. Hij heeft opgetreden op het Verbier Academy Festival en de Festspiele Mecklenburg-Vorpommern. Hij is oprichter van het Caerus Kamer Ensemble en het Trio Gaspard waarmee hij diverse onderscheidingen won. Een belangrijke inspiratiebron vindt de violist in volksmuziek: 

Volksmuziek is de oorsprong van onze muzikale beleving. We moeten niet vergeten dat de basis van de klassieke muziek zoals Mozart, Beethoven en Schubert die componeerden, is gelegen in de eenvoud van de volksmuziek.