Orkesten
Barnabás Kelemen

Barnabás Kelemen

Viool

Barnabás Kelemen

De Hongaarse violist Barnabás Kelemen heeft zijn talent niet van een vreemde. Zijn grootvader was een van de bekendste Romaviolisten van zijn tijd. ‘Hij speelde op een echte Guarneri in de koffiehuizen van Parijs’, vertelt Kelemen. ‘Het schijnt dat Ravel hem daar hoorde en daardoor geïnspireerd zijn Tzigane schreef.'

 

Barnabás Kelemen studeerde viool aan de Franz Liszt Muziekacademie in Boedapest en volgde ook een opleiding tot orkestdirectie. In 1999 won hij de Internationaler Mozartwettbewerb Salzburg; twee jaar later was hij derde prijswinnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd. Hij werkte samen met orkesten als het BBC Symphony Orchestra, het Boedapest Festival Orkest en het Hong Kong Philharmonic Orchestra en speelde in befaamde zalen waaronder Carnegie Hall in New York, de Berliner Philharmonie en Het Concertgebouw in Amsterdam. Van zijn vele cd’s zijn er een aantal bekroond met onder meer de Diapason d’Or en de Gramophone Award.

 

Barnabás Kelemen geniet ook bekendheid als dirigent en leidde orkesten als het Hongaars Nationaal Filharmonisch Orkest en het Concertgebouw Kamerorkest. Hij is medeoprichter en artistiek leider van het Academy Budapest Chamber Music Festival. Van 2010 tot 2018 was hij primarius van het Kelemen Quartet. Momenteel is hij docent aan de Franz Liszt Muziekacademie in Boedapest en de Hochschule für Musik und Tanz in Keulen.