Orkesten
Alexander Shelley

Alexander Shelley

Dirigent

Alexander Shelley

Als zoon van twee gerenommeerde pianisten, was een leven in de muziek voor Alexander Shelley bijna een vanzelfsprekende keuze. Hij volgde aanvankelijk een complete studie cello voor hij op orkestdirectie overstapte en het vak leerde bij Thomas Gabrisch aan de Robert Schumann Hochschule in Düsseldorf en als assistent van Yan Pascal Tortelier. Zijn grote doorbraak kwam in 2005 toen hij de onbetwiste winnaar werd van de Leeds Conductors Competition.

 

Van 2009 tot 2017 was Alexander Shelley chef-dirigent van de Nürnberger Symphoniker. Lange tijd was hij gastdirigent bij het Royal Philharmonic Orchestra tot hij er in 2015 benoemd werd tot ‘Principal Associate Conductor’. Sinds 2013 is hij chef-dirigent van het National Arts Centre Orchestra in Ottawa. Regelmatig treedt Alexander Shelley op als gastdirigent en leidde orkesten als het Leipzig Gewandhausorchester, het Koninklijk Philharmonisch Orkest van Stockholm en het Sydney Symphony Orchestra. Bijzonder was zijn optreden in 2018 met het Tasmanian Symphony Orchestra, waar zijn vader soleerde in de pianoconcerten van Rachmaninoff. Als operadirigent verzorgde Alexander Shelley producties bij onder meer de Koninklijke Deense Opera, Opéra National de Montpellier en Opera North in Leeds.

Het studeren van een partituur is net als het lezen van een roman. Je hebt hetzelfde gevoel van intimiteit met componisten en hun wereld als je hebt met schrijvers en hun verhalen.

Uit een interview op de website van het Royal Philharmonic Orchestra.