Orkesten
Riccardo Minasi

Riccardo Minasi

Dirigent

Riccardo Minasi

Als violist, maar ook als dirigent heeft de Italiaanse Riccardo Minasi zich de afgelopen jaren gemanifesteerd als een groot talent in de oude muziek. Hij speelde samen met Le Concert des Nations van Jordi Savall en Il Giardino Armonico. Hij dirigeerde bekende gespecialiseerde ensembles als het Australian Brandenburg Orchestra, Il Complesso Barocco  en de Holland Baroque Society. Hij was oprichter en tot 2015 leider van het ensemble Il Pomo d’Oro. Sinds 2017 is hij chef-dirigent van het Mozarteumorchester Salzburg. Daarnaast is hij artist-in-residence van het Ensemble Resonanz in Hamburg. Onlangs is hij benoemd tot artistiek leider van het Orchestra La Scintilla in Zürich.

 

Minasi is niet alleen actief in de oude muziek. Zo dirigeerde hij de Staatskapelle Dresden, het Koninklijk Concertgebouworkest en het City of Birmingham Symphony Orchestra. Vorig seizoen stond hij voor het eerst voor het Nederlands Kamerorkest. Ook is hij een veelgevraagd operadirigent. Hij leidde producties bij gezelschappen als L’Opéra National de Lyon, de Hamburgische Staatsoper en het Theater an der Wien. Zijn opname van Handels Agrippina uit 2016 kreeg een International Opera Award.

Er bestaat geen ‘geheim van de muziek’. Muziek is gewoon een gecompliceerd uitdrukkingsmiddel van de mens. Men kan per slot van rekening alle aspecten van het leven in de muziek terugvinden, ze zijn hooguit goed verstopt.

Minasi in een interview met Ensemble Resonanz.