Orkesten
Brad Mehldau

Brad Mehldau

Piano

Brad Mehldau

Jazzpianist Brad Mehldau groeide op in Florida waar hij als kind al snel de piano in huis ontdekte. Hij kreeg in eerste instantie klassiek les, maar stapte over op de jazz waar Oscar Peterson en Keith Jarrett zijn grote voorbeelden waren. Hij studeerde jazz en hedendaagse muziek aan The New School in New York. Vanaf dat moment maakte hij een snelle carrière met zijn Brad Mehldau Trio, maar hij treedt ook regelmatig solistisch op. Hij was een bekende verschijning op gerenommeerde festivals als het Montreal International Jazz Festival, het Montreux Jazz Festival en het North Sea Jazz Festival. In de loop der jaren maakte hij een groot aantal cd’s. Voor zijn album ‘Finding Gabriel’ ontving hij in 2020 een Grammy Award. 

 

Sinds 1999 raakte Mehldau meer geïnteresseerd in de klassieke muziek en begon hij met componeren in een hybride stijl. Hij schreef liederencycli voor Renée Fleming, Anne Sofie von Otter en Ian Bostridge. Ook componeerde hij The Brady Bunch Variations for Piano and Orchestra dat hij met verscheidene orkesten uitvoerde. Daarnaast maakte hij een programma waarin hij originele werken van Bach naast eigen door Bach geïnspireerde composities zette en die hij op cd uitbracht onder de noemer After Bach.

Voor een optreden mediteer is soms wat, maar niet om een beter concert te kunnen geven. Ik doe het om met waardigheid de uitkomst van een optreden te accepteren, wat die uitkomst ook moge zijn.

Mehdlau in een interview in Jazzenzo.