Orkesten
Joe Puglia

Joe Puglia

viool/leiding

Joe Puglia

Al op zijn vierde begon de in New York geboren Joe Puglia met vioolspelen. Hij studeerde aan de befaamde Juilliard School in New York en sloot zijn opleiding af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij maakte zijn debuut in Het Concertgebouw met Asko|Schönberg in een spraakmakende uitvoering van het Vioolconcert van John Adams. Hij gaf talloze concerten als solist, maar ook met kamermuziek in onder meer Carnegie Hall in New York, het Southbank Center in Londen en de Salle Pleyel in Parijs. Momenteel is hij concertmeester van Asko|Schönberg en is als zodanig ook regelmatig te gast bij de meeste Nederlandse orkesten, het Chamber Orchestra of Europe en het Ensemble Resonanz.

 

Puglia heeft een aantal bijzondere projecten op zijn naam staan. Met muziekwetenschapper Clive Brown en dirigent Johannes Leertouwer verdiepte hij zich in de authentieke uitvoering van de orkestmuziek van Brahms. Hij zette een groot project op rond Luciano Berio met concerten, cd-opnames en masterclasses. In zijn zoektocht naar een nieuwe viool initieerde hij ‘Voices of the Violin’, waarin hij componisten en publiek intensief betrekt bij de klanknuances van verschillende violen. Puglia is hoofdvakdocent viool aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag.

Het idee om heel snel met de vingers te bewegen om te pronken, interesseert me als muzikant eigenlijk niet zo. Virtuositeit kan heel opwindend zijn, maar alleen als er een muzikale reden achter zit – een verlangen om iets uit te drukken en te communiceren

Joe Puglia over virtuositeit.