Orkesten
Clark Rundell

Clark Rundell

Dirigent

Clark Rundell

Het repertoire van de Engelse dirigent Clark Rundell reikt van barok tot hedendaags en beperkt zich niet alleen tot klassiek. Hij dirigeerde grote orkesten als het Orquestra Symfónica de Barcelona, het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra en het Orchestre Philharmonique Royal de Liège. Hij staat bekend om zijn liefde voor de hedendaagse muziek. Zo leidde hij talloze wereldpremières van onder anderen Steve Reich, James MacMillan en Martijn Padding. Bijzonder was zijn hechte samenwerking met Louis Andriessen wiens opera’s hij arrangeerde tot orkestsuites en die hij met groot succes in Het Concertgebouw uitvoerde. Hij maakte een groot aantal cd’s met muziek van moderne componisten, maar ook een aantal opnames in een serie met het complete werk van Percy Grainger.

 

Rundell is minstens even bekend in de wereld van de jazz. Hij werkte samen met grootheden als Elvis Costello, Esperanza Spalding, Brad Mehldau en Victor Mendoza. Jarenlang was hij hoofd van de jazzafdeling van het Royal Northern College of Music in Manchester. Daar is hij nu hoofdvakdocent orkestdirectie.

Prachtig wat je gedaan hebt. Je hebt alle openingen en afsluitingen genomen en alle rommel daartussen eruit gegooid. Typisch Hollands.

Louis Andriessens over de orkestarrangementen die Rundell maakte van zijn opera’s (The Art Desk 2021).