Orkesten
Martin Helmchen

Martin Helmchen

Piano

Martin Helmchen

De Duitse pianist Martin Helmchen is bepaald geen onbekende voor het Nederlands Philharmonisch Orkest. Tussen 2009 en 2011 was hij twee seizoenen artist in residence bij het Nederlands Kamerorkest, waarmee hij tevens een opname van twee pianoconcerten van Mozart maakte.

De carrière van Helmchen kwam goed op gang toen hij in 2001 de Clara Haskil International Piano Competition in Zwitserland won. Sindsdien speelde hij samen met orkesten als de Wiener Philharmoniker, de Berliner Philharmoniker en het New York Philharmonic Orchestra. Begin 2015 oogstte hij veel bewondering toen hij op korte termijn bij het Koninklijk Concertgebouworkest met Herbert Blomstedt inviel voor Maria João Pires. Naast zijn talloze recitals werkt hij regelmatig samen met befaamde musici als Christian Tetzlaff, Heinrich Schiff en natuurlijk zijn echtgenote, de celliste Marie-Elisabeth Hecker. Een bijzondere ervaring voor Helmchen: ‘Natuurlijk ken je elkaar door en door, zowel persoonlijk als muzikaal. Maar juist dan moet je je als echtpaar bewust zijn van je professionaliteit.’

In de loop van de jaren heeft Martin Helmchen een groot aantal cd’s gemaakt. Zo nam hij met Julia Fischer de complete vioolsonates van Schubert op. Met het Orkest van Straatsburg onder leiding van Marc Albrecht maakte hij een opname van de pianoconcerten van Schumann en Dvoƙák.