Orkesten
Diego Jaén García

Diego Jaén García

Aanvoerder slagwerk

Diego Jaén García

Diego Jaén García is geboren in León in Spanje. Hij studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam en bij de paukenisten en percussionisten van het Concertgebouw Orkest, Nick Woud en Tomohiro Ando, Mark Braafhart en Bence Major. Diego volgde tijdens zijn studie regelmatig masterclasses bij paukenisten in andere Europese landen, waaronder Marinus Komst, Maarten van der Valk, Raymond Curffs, Bart Jansen, Guido Rückel, Gratiniano Murcia en de percussionisten Herman Rieken, Guido Macggrander en Lorenzo Ferrándiz onder andere.

 

Diego heeft gespeeld bij verschillende jeugdorkesten, waaronder het Nationaal Jeugdorkest (NJO), Joven Orquesta Nacional de España (JONDE), Gustav Mahler Jugendorchester (GMJO) en het European Union Youth Orchestra (EUYO). Daar maakte hij al kennis met Lorenzo Viotti en vele andere dirigenten, Daniel Harding, Vladimir Jurowvski, Vasily Petrenko, Stéphane Denève, Gianandrea Noseda, Marin Alsop. Hij heeft opgetreden met sololisten als Pierre-Laurent Aimard, Lisa Batiashvili, Jean-Yves Thibaudet, Gautier Capuçon, Nicolas Alstaedt en Andreas Ottensamer.

 

Van 2019 tot 2020 was Diego al academist bij het Nederland Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest. In de periode daarna was hij onder meer co-aanvoerder slagwerk bij de London Philharmonia, trad hij op met het Antwerp Symphony Orchestra, het Noord Nederlands Orkest, Het Ballet Orkest, het Rotterdam Philharmonisch Orkest, het Concertgebouw Orkest, en het Spaanse Orquesta Sinfónica de Castilla y León.

 

Sinds augustus 2022 is Diego aanvoerder slagwerk bij het Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest.