Orkesten
Lucas en Arthur Jussen

Lucas en Arthur Jussen

Piano

Lucas en Arthur Jussen

Lucas en Arthur Jussen veroverden al weer lang geleden als pianospelend wonderkindduo Nederland. Mede door de zorgvuldige coaching van de Portugese meesterpianiste Maria João Pires en de lessen van Jan Wijn en Ton Hartsuiker, waren ze dat stadium snel ontgroeid en zijn de broers nu volwassen grootmeesters op de piano. ‘It’s like driving a pair of BMW’s’, constateerde de Deense dirigent Michael Schønwandt na een optreden van de broers onder zijn leiding. Ze gaven talloze recitals, onder meer in de serie Meesterpianisten van Het Concertgebouw, maar ook in de Wigmore Hall, Tonhalle Zürich en het Conservatorium van Moskou. Ze werkten samen met vrijwel alle Nederlandse orkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest en verscheidene malen met het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest. Daarbuiten traden ze op met orkesten als het Philadelphia Orchestra, de Münchener Philharmoniker en het Mozarteumorchester tijdens de Salzburger Festspiele. Uitgebreide tournees brachten hen naar Japan, China en Zuid-Korea.

 

Uniek is het contract van de broers Jussen met het label Deutsche Grammophon, waar hun debuut-cd binnen korte tijd platina en een Edison Klassiek Publieksprijs opleverde. Hun cd met dubbelconcerten van Mozart werd door vakblad The Gramophone betiteld als ‘behorend tot de 50 beste opnames van Mozart ooit gemaakt’.

Er staat wel druk op om de overbekende pianoconcerten van Beethoven te spelen. Iedereen heeft het gedaan en er iedereen heeft er een uitgesproken mening over, zelfs onze buurman.

Lucas en Arthur Jussen tijdens een interview in De Wereld Draait Door over het project met alle pianoconcerten van Beethoven en het Nederlands Kamerorkest.