Orkesten
Lucas en Arthur Jussen

Lucas en Arthur Jussen

Piano

Lucas en Arthur Jussen

Lucas en Arthur Jussen veroverden al weer lang geleden als pianospelend wonderkindduo Nederland. Mede door de zorgvuldige coaching van de Portugese meesterpianiste Maria João Pires en de lessen van Jan Wijn en Ton Hartsuiker, waren ze dat stadium snel ontgroeid en zijn de broers nu volwassen grootmeesters op de piano. ‘It’s like driving a pair of BMW’s’, constateerde de Deense dirigent Michael Schønwandt na een optreden van de broers onder zijn leiding. Ze gaven talloze recitals, onder meer in de serie Meesterpianisten van Het Concertgebouw, maar ook in de Wigmore Hall in Londen, Tonhalle Zürich en het Conservatorium van Moskou. Ze werkten samen met vrijwel alle Nederlandse orkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest en verscheidene malen met het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest. Daarbuiten traden ze op met orkesten als het Philadelphia Orchestra, de Münchener Philharmoniker en het Mozarteumorchester tijdens de Salzburger Festspiele. Uitgebreide tournees brachten de broers over de hele wereld. Zo toerden ze afgelopen seizoen met het Budapest Festival Orchestra door Europa.

 

Uniek is het contract van de broers Jussen met het label Deutsche Grammophon, waar hun debuut-cd binnen korte tijd platina en een Edison Klassiek Publieksprijs opleverde. Hun cd met dubbelconcerten van Mozart werd door vakblad The Gramophone betiteld als ‘behorend tot de vijftig beste opnames van Mozart ooit gemaakt’. Hun nieuwste dubbel-cd Dutch Masters is geheel gevuld met werk van Nederlandse componisten.

We willen allebei hetzelfde en dat is elk concert top spelen. Daarbij helpt het dat we niet voor elkaar onder willen doen. We houden elkaar scherp.

Lucas en Arthur Jussen in deKlank, het magazine van de Philharmonie Zuidnederland.