Orkesten
Roberto González-Monjas

Roberto González-Monjas

viool/leiding

Roberto González-Monjas

De uit Spanje afkomstige Roberto González-Monjas begon zijn carrière als violist. Hij was concertmeester van het Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia in Rome en leider van het Musikkollegium Winterthur. Als solist werd hij samen met musici als Hilary Hahn en András Schiff en maakte met de Berliner Barock Solisten een opname van Bachs Brandenburgse Concerten. Tegenwoordig is Roberto González-Monjas een veelgevraagd dirigent die het orkest voornamelijk leidt vanaf de concertmeesterplaats. Hij is chef-dirigent van het Dalasinfoniettan in Zweden, het Musikkollegium Winterthur en eerste gastdirigent van het Nationaal Orkest van België.


Vanaf september 2023 is González-Monjas chef van het Orquesta Sinfónica de Galicia in Spanje. Daarnaast trad hij als gastdirigent op bij onder meer het Mozarteumorchester Salzburg, Het Oslo Philharmonisch Orkest en het Baltimore Symphony Orchestra. González-Monjas draagt jonge musici een warm hart toe. Hij is medeoprichter van de Iberacademy, een opleidingsinstituut dat kansarme maar getalenteerde musici uit Zuid-Amerika ondersteunt in hun studie.

Ik heb me er altijd over verbaasd dat kandidaten van een dirigentenconcours alleen op hun dirigeren worden beoordeeld. Repeteren is minstens even belangrijk. De repetitie is het moment dat de kaarten geschud worden en het spel kan beginnen.

González-Monjas in een interview met het Van-Magazine