Orkesten
Alina Ibragimova

Alina Ibragimova

Viool

Alina Ibragimova

Al op zesjarige leeftijd gaf de in Rusland geboren Alina Ibragimova (1985) haar eerste concerten met onder meer het Bolshoi Theater Orkest in Moskou. Toen ze tien jaar was, verhuisde ze met haar familie naar Engeland. Daar volgde ze opleidingen aan de Yehudi Menuhin School en het Royal College of Music, onder anderen bij Gordan Nikolić. Regelmatig viel Ibragimova in de prijzen. Zo ontving ze de Borletti-Buitoni Trust Award in 2008 en twee jaar later mocht ze de Royal Philharmonic Society Young Artist Award in ontvangst nemen.

 

Ibragimova trad op met gerenommeerde orkesten, waaronder het London Philharmonic Orchestra, het San Francisco Symphony Orchestra, de Wiener Symphoniker en het Koninklijk Concertgebouworkest. Ze vormt een vast duo met pianist Cédric Tiberghien en is medeoprichter van het befaamde Chiaroscuro Quartet. Ze maakte diverse cd’s waaronder een opname van de vioolconcerten van Sjostakovitsj, die met meerdere onderscheidingen bekroond werd. Ibragimova werd in 2016 gedecoreerd als Member of the British Empire vanwege haar verdienste voor de muziek in Engeland.

Natuurlijk probeer ik trouw te blijven aan wat de componist opschrijft. Maar in de basis is dat ook niet meer dan een structuur. Je kunt nu eenmaal niet alles vastleggen binnen de vijf lijnen van een notenbalk. Dan is interpretatie onvermijdelijk.