Orkesten
Leonard Elschenbroich

Leonard Elschenbroich

Cello / dirigent

Leonard Elschenbroich

Nog maar tien jaar oud was de Duitse cellist Leonard Elschenbroich toen hij werd toegelaten tot de Yehudi Menuhin School in Londen, waarna hij zijn opleiding vervolgde aan de Hochschule für Musik und Tanz Köln. Met zijn verbluffende spel won hij diverse prijzen waaronder de Leonard Bernstein Award en de Borletti-Buitoni Trust Award. Hij maakte enkele bekroonde cd’s, waaronder een opname van de complete muziek voor cello en piano van Beethoven en de Rococovariaties van Tsjaikovski. Hij stond op het podium met beroemde orkesten als het Royal Liverpool Phiharmonic Orchestra, het Chicago Symphony Orchestra en de Staatskapelle Dresden.


Elschenbroich heeft een voorliefde voor hedendaagse muziek. Hij verzorgde enkele wereldpremières, waaronder het Tweede celloconcert van Willem Jeths met het Nederlands Kamerorkest tijdens de Cello Biënnale 2022 in Amsterdam. In 2013 richtte hij het Orquesta Filarmónica de Bolivia op, waarvan hij nog steeds artistiek mentor is.

Ik was zes jaar oud toen ik Bachs Derde Cellosuite solo hoorde. Ik voelde een soort van pijn in mijn onderbuik en er welden tranen op. Ik vroeg mijn moeder of er iets aan de hand was. Dat was het moment waarop zij besloot mij celloles te laten nemen.

Elschenbroich in een interview met International Magazine Tokafi