Orkesten
Maxim Emelyanychev

Maxim Emelyanychev

Dirigent en piano

Maxim Emelyanychev

De Russische Maxim Emelyanychev is afkomstig uit een zeer muzikale familie en maakte al op twaalfjarige leeftijd zijn debuut als dirigent. Sindsdien heeft hij zich ontpopt als een veelzijdig musicus: hij treedt op als pianist, klavecinist en dirigent. Hij won diverse concoursen, waaronder het Internationale Concours Musica Antiqua in Brugge in 2010 en twee jaar later het Internationaler Hans-von-Bülow-Klavierwettbewerb in Meiningen. In 2013 werd hij leider van het barokensemble Il Pomo d’Oro, waaraan hij nog steeds verbonden is. Met dit gezelschap gaf hij wereldwijd talloze concerten en operavoorstellingen. Verscheidene malen gingen ze op tournee met de befaamde sopraan Joyce DiDonato, waarmee ze in 2017 een met een Gramophone Award bekroonde cd opnam.

Sinds 2018 is Emelyanychev chef-dirigent van het Scottish Chamber Orchestra. Als gastdirigent leidde hij talloze orkesten, waaronder het Orchestra of The Age of Enlightenment, de Berliner Philharmoniker en het Koninklijk Concertgebouworkest. Ook bij het Nederlands Philharmonisch Orkest was hij eerder te gast.

‘Jong leren dirigeren heeft grote meerwaarde. Aanvankelijk heb je niets te zeggen, maar tegen de tijd dat dat wél zo is, kun je terugvallen op techniek en hoef je over dat aspect helemaal niet meer na te denken. Waarmee ik niet wil zeggen dat rijping zaligmakend is. De frisse Mozart van een 20-jarige kan beter werken dan de gerijpte interpretatie van een 60-jarige.’

Emelyanychev over zijn ervaring als piepjonge dirigent.