Orkesten
Ivor Bolton

Ivor Bolton

Dirigent

Ivor Bolton

De Engelse dirigent Ivor Bolton begon als klavecinist, maar legde zich naderhand toe op het dirigeren. Tot 2016 was hij chef-dirigent van het Mozarteum Orchester Salzburg. Sinds die tijd is hij chef-dirigent van het Sinfonieorchester Basel. Daarnaast is hij al weer enkele jaren leider van het Teatro Real in Madrid en, sinds de oprichting in 2012, leider van het Dresdner Festspielorchester. Hij dirigeerde producties in talloze operatheaters, waaronder de Bayerische Staatsoper, Covent Garden, de Wiener Staatsoper en De Nationale Opera in Amsterdam, waar zijn uitvoering van Cavalli’s Ercole amante op dvd werd vastgelegd.

 

Als gastdirigent geniet Ivor Bolton een grote reputatie. Zo leidde hij onder meer het Freiburger Barockorchester, het Tonhalle-Orchester Zürich en in Nederland het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest, waarmee hij enkele jaren geleden Bachs Matthäus-Passion uitvoerde. Bij het Nederlands Philharmonisch Orkest is Bolton de afgelopen jaren regelmatig te gast geweest, zowel op de bok als in de bak bij De Nationale Opera.

Telkens als ik een stuk opnieuw dirigeer, bouw ik voort op mijn ervaring en neem nieuwe risico’s. Als dat lukt, groeit het stuk bij elke uitvoering. Maar perfect wordt het nooit. Gelukkig maar, want anders zou mijn werk erg saai worden.

Bolton in een interview met het Karajan Institut