Orkesten
Reinout Scholten van Aschat

Reinout Scholten van Aschat

Verteller

Reinout Scholten van Aschat

Acteur Reinout Scholten van Aschat (1989) begon zijn carrière in 2005 met een rol in de hitserie Gooische Vrouwen. Al snel volgden andere rollen in onder meer de jeugdfilms Afblijven en Kruistocht in spijkerbroek. Hij studeerde aan de Toneelschool Maastricht, waar hij in 2011 zijn opleiding afrondde. Een jaar later won hij een Gouden Kalf voor beste acteur voor zijn rol in de film De Heineken Ontvoering. Daarnaast speelde hij in de televisieserie Johan over het leven van Johan Cruyff en de film Beyond Sleep naar het boek Nooit meer slapen van Willem Frederik Hermans.

 

In 2022 stond hij samen met zijn vader Gijs Scholten van Aschat voor de camera in de film Zee van Tijd, waarbij beiden tijdens het Milan International Film Festival in de prijzen vielen. Ook op het toneel is Reinout Scholten van Aschat actief. Hij speelde in toneelstukken bij onder meer Het Nationale Toneel en Theater Oostpool. Momenteel is hij verbonden aan Orkater en het daaraan gelieerde muziektheatercollectief Lars Doberman.

Toen ik klein was ging ik naar het theater om mijn vader te zien. De inspirerende verzameling volwassen mensen in een donkere ruimte en de focus op hun stemmen deed me denken aan kinderen en verhalen voor het slapengaan.

Reinout van Scholten Aschat over zijn kennismaking met toneel.