Orkesten
Augustin Hadelich

Augustin Hadelich

Viool

Augustin Hadelich

Violist Augustin Hadelich werd geboren in Toscane, studeerde aan het Istituto Mascagni in Livorno en sloot zijn opleiding in 2007 af aan de befaamde Juilliard School of Music in New York. Een jaar daarvoor won hij de International Violin Competition van Indianapolis. Kort na zijn afstuderen trad hij al op met het Los Angeles Philharmonic Orchestra en het New York Philharmonic Orchestra. Inmiddels is hij een veelgevraagd violist. Hij werkte samen met vrijwel alle grote Amerikaanse orkesten en daarbuiten met onder meer de Münchener Philharmoniker en het Koninklijk Concertgebouworkest. Ook bij het Nederlands Philharmonisch Orkest is de violist geen onbekende. Hij was in seizoen 2014-2015 artist-in-residence bij het orkest.

Hoewel Hadelich met plezier het bekende repertoire voor viool speelt, laat hij zich ook graag horen in hedendaagse muziek. Hij soleerde in vioolconcerten van onder anderen Ligeti, Kurtág en Takemitsu. Zijn opname van het Vioolconcert van Dutilleux leverde hem een Grammy Award op. 

 

Over het samenwerken met een orkest zegt Hadelich:

Gewoonlijk is de repetitietijd met een orkest vrij beperkt. Dus is het belangrijk dat, als je de repetitie binnenwandelt, je een goed idee moet hebben over de muziek, uitstekend voorbereid moet zijn en sterk in je schoenen moet staan.