Orkesten
Lisa Batiashvili

Lisa Batiashvili

Viool

Lisa Batiashvili

De Georgisch-Duitse violist Lisa Batiashvili studeerde aan de Hochschule für Musik und Theater Hamburg. Al op zestienjarige leeftijd won ze de tweede prijs tijdens de International Jean Sibelius Violin Competition in Helsinki. Ze was enige jaren BBC New Generation Artist en maakte in 2000 haar debuut bij de Londense Proms. Ze werkte samen met orkesten als de Wiener Philharmoniker, de Berliner Philharmoniker en het Koninklijk Concertgebouworkest. Ook was ze enkele seizoenen artist-in-residence bij het New York Philharmonic Orchestra en het Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia in Rome.

 

Batiashvili maakte diverse cd-opnames, waaronder het Dubbelconcert van Brahms met Gautier Capuçon en het Vioolconcert van Lindberg, waarvan zij in 2006 ook de wereldpremière verzorgde. Bijzonder was het dubbelconcert dat de Georgische componist Kancheli voor haar en haar echtgenoot, de Franse hoboïst François Leleux, componeerde. Batiashvili is oprichtster van de Batiashvilli Foundation, een stichting die jonge getalenteerde Georgische musici begeleidt in de ontwikkeling van hun carrière.

Ik zie best wat overeenkomsten tussen muziek en auto’s. Een auto-ontwerper streeft naar excellentie: het moet het beste zijn, het moet altijd beter. Je hebt de esthetiek, de buitenkant, maar uiteindelijk moet het van binnen komen.

Batiashvili in een nterview met De Volkskrant