Orkesten
Tim Mead

Tim Mead

Countertenor

Tim Mead

Countertenor Tim Mead studeerde muziekwetenschap in Cambridge en was daar lid van het beroemde Choir of King’s College. Zijn zangstudie volgde hij aan het Royal College of Music. In de jaren daarna groeide hij uit tot één van de meest vooraanstaande countertenors. De New York Times prees hem om zijn ‘altijd aantrekkelijke en excellente vertolkingen’. Hij werkte samen met vrijwel alle grote internationale barokensembles, waaronder Concerto Köln, Les Arts Florissants en The English Concert.

 

Tim Mead is vooral bekend om zijn superieure interpretatie van de opera’s van Handel. Talloze malen trad hij daarin op bij onder meer de Glyndebourne Opera, de Bayerische Staatsoper en De Nationale Opera in Amsterdam. Inmiddels heeft hij een groot aantal cd-opnames op zijn naam staan. Daaronder Bachs Matthäus-Passion met de Nederlandse Bachvereniging en het Stabat Mater van Pergolesi met La Nuova Musica onder leiding van David Bates. Op zijn meest recente cd ‘Sacroprofano’ zet hij de wereldlijke en religieuze vocale werken van Vivaldi verrassend tegenover elkaar.

 

Tim Mead over de groeiende populariteit van de countertenor in moderne muziek:

Het lijkt wel alsof hedendaagse componisten de countertenor in de opera gebruiken om juist hun meest speciale karakters te tekenen. Zo laat de countertenor steeds weer iets nieuws horen aan het publiek.