Orkesten
Alexander Melnikov

Alexander Melnikov

Piano

Alexander Melnikov

De Russische pianist Alexander Melnikov volgde zijn opleiding aan het conservatorium van Moskou maar kreeg daarnaast privéles van de legendarische Sviatoslav Richter. Zijn talent bleek uit de diverse prijzen die hij won bij onder meer het Robert Schumann Wettbewerb in Zwickau in 1989 en de Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel in 1991. Hij trad op met orkesten als het Koninklijk Concertgebouworkest, het Gewandhausorchester Leipzig en het Philadelphia Orchestra. Daarnaast gaf hij talloze solorecitals en speelde samen met zijn vaste muzikale partners Jean-Guihen Queyras en Isabelle Faust. Met beiden maakte hij een bekroonde opname van de viool- en cellosonates van Beethoven. Zijn solo-cd met de Preludes en Fuga’s van Sjostakovitsj werd door het BBC Magazine geschaard onder de vijftig beste cd’s ooit gemaakt.

 

Alexander Melnikov is niet alleen zeer veelzijdig in zijn repertoire, maar ook in zijn keuze van instrumenten. Hij is bedreven op diverse historische instrumenten en zoekt, wanneer mogelijk, voor elke componist een passend instrument. Kenmerkend is wat betreft zijn recital ‘The Man with the Many Pianos’, waarin hij speelt op vier toetsinstrumenten uit verschillende stijlperiodes.

 

Melnikov durft zijn spelen op authentieke instrumenten ook te relativeren:

Goede kans dat Beethoven in een hysterische lachbui zou uitbarsten bij welke historisch geïnformeerde uitvoering dan ook. Maar we moeten er wel ons best voor doen.

Interview uit Preludium januari 2023.