Orkesten
Tosca Opdam

Tosca Opdam

Viool

Tosca Opdam

Al op elfjarige leeftijd soleerde violiste Tosca Opdam voor het eerst met een orkest. Maar zij vestigde aller aandacht op zich toen zij in 2011 het Oskar Back Concours won. ‘Een overrompelende muzikale persoonlijkheid’ noemde de Volkskrant haar bij die gelegenheid. Sindsdien heeft Tosca Opdam wereldwijd haar viool laten horen. Zo trad ze op in het Amsterdamse Concertgebouw, De Doelen in Rotterdam en Carnegie Hall in New York en soleerde ze met Holland Symfonia. Ook speelde ze tijdens het Delft Chamber Music Festival, het Amsterdams Grachtenfestival en het Bevrijdingsconcert aan de Amstel in aanwezigheid van de Koninklijke familie.

Tosca Opdam staat bekend om haar creatieve en vaak multidisciplinaire programmering. Zo gaf ze een voordrachtrecital in het Van Gogh Museum en in het Lincoln Center in New York bracht ze een programma samen met het New York City Ballet. In dezelfde stad participeerde ze in een projectgroep bestaande uit musici, acteurs en ‘visual artists’ voor een bijzondere uitvoering van Messiaens Quatuor pour la Fin du Temps.

Tosca Opdam beseft maar al te goed dat zij als uitvoerend musicus een lang niet altijd eenvoudige taak oplegt aan de toehoorder. Volgens haar is ‘echt luisteren in de muziek één van de allermoeilijkste dingen die er bestaan.’