Orkesten
David Peralta Alegre

David Peralta Alegre

Aanvoerder 2e violen

David Peralta Alegre

David Peralta Alegre (1972) is geboren in Madrid en sinds 2000 woonachtig in Nederland. Hij studeerde in Barcelona en Wenen, waar hij zijn solistendiploma behaalde bij Maighread McCrann. Hij is sinds 2008 aanvoerder van de tweede violen van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Deze functie vervulde hij eerder van 2006 tot 2008 in het Nederlands Kamerorkest. David heeft als aanvoerder of concertmeester in vele internationale en nationale orkesten gespeeld, waaronder het Gelders Orkest, de Philharmonie van Antwerpen, Holland Symfonia, Het Balletorkest, La Orquesta de la Ciudad Granada, het symfonieorkest van Vallés en het symfonieorkest van de Middellandse Zee.

David is sinds 2014 verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam als docent viool voor de master Orkestspel. Ook doceert hij regelmatig bij het Nationaal Jeugdorkest van Spanje (JONDE). In 2015 was David artistiek directeur van de Academia Sarasate in Pamplona (Spanje) waar hij in samenwerking met het Symfonie Orkest van Navarra een pedagogisch project voor jonge musici heeft ontwikkeld en geleid. Van 2007 tot 2014 was David zakelijk en artistiek leider van de internationale zomercursus voor strijkinstrumenten 'Verano Musical' in Spanje. Samen met pianiste Ana Sánchez Donate heeft hij de complete werken voor viool en piano van Joaquín Turina opgenomen voor het label Verso.

Daarnaast is David actief op het gebied van social media. Hij geeft lezingen, cursussen en advies over de hedendaagse toepassingen van communicatie 2.0 met behulp van social media in de wereld van klassieke muziek.