Orkesten
Nederlands Philharmonisch Orkest

Nederlands Philharmonisch Orkest

Het Nederlands Philharmonisch Orkest, onder leiding van maestro Marc Albrecht, speelt op het hoogste niveau grootse symfonieën van componisten als Mahler, Brahms en R. Strauss. Het orkest is te horen op het mooiste klassieke concertpodium van de wereld: Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. Maar ook in andere concertzalen speelt het orkest altijd met veel plezier. Als het orkest van De Nationale Opera wordt het orkest samen het met Nederlands Kamerorkest internationaal gerekend tot de beste operaorkesten.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest ontstond in 1985 uit drie verschillende orkesten: het Utrechts Symfonie Orkest, het Nederlands Kamerorkest en het Amsterdams Philharmonisch Orkest. Dat laatste orkest werd in 1953 opgericht door dirigent Anton Kersjes. Hij wist een nieuw publiek naar de concertzalen te trekken. Niet alleen omdat hij wekelijks bij de KRO op de televisie te zien was, maar ook omdat hij de ‘gouden meesterwerken’ speelde met het orkest. Kersjes kon niet alleen dirigeren, hij wond het publiek ook om zijn vingers met zijn aanstekelijke verhalen over klassieke muziek.

Marc Albrecht

Marc Albrecht is sinds 2011 chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest en De Nationale Opera, maar de vonk tussen de dirigent en het orkest sloeg in 2008 al over tijdens de opera Die Frau ohne Schatten. De chef-dirigent wist het orkest naar een nog hoger niveau te tillen. ‘Er was zoveel wederzijds vertrouwen dat we het onmogelijke mogelijk konden maken. Een honger om het elke avond anders én nog mooier te doen.’

De komst van Marc Albrecht kwam een jaar voor de verhuizing van het Nederlands Philharmonisch Orkest van de Beurs van Berlage naar de NedPhO-Koepel in Amsterdam-Oost. Daar repeteert het orkest voor de concerten in Het Koninklijk Concertgebouw, Muziekgebouw aan ’t IJ, De Nationale Opera en andere grote podia in binnen- en buitenland. 

Het orkest van De Nationale Opera

Sinds de oprichting in 1985 is het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest het orkest van De Nationale Opera, met chef-dirigent Hartmut Haenchen als eerste chef-dirigent in deze bijzondere dubbelrol. De bijzondere positie wordt nu voortgezet door Marc Albrecht. Recentelijk maakte het orkest onder zijn leiding diepe indruk met de opera’s Oedipe van Enuscu, Tristan und Isolde van Wagner, Gianni Schicchi van Puccini en Eine florentinische Tragödie van Von Zemlinsky.

Het orkest vestigde in de loop der jaren een echte Mahlertraditie en tot op heden krijgt het werk van deze briljante componist een prominente plek in de programmering. ‘Het Nederlands Philharmonisch Orkest heeft beslist gevoel voor de stijl van de laatromantiek en de vroege twintigste eeuw. De musici verstaan de taal van Gustav Mahler,’ zegt chef-dirigent Marc Albrecht over de bijzondere band die het orkest heeft met de Oostenrijke componist. Naast Mahler zijn het de andere componisten uit de laatromantiek waar het orkest grote indruk mee maakt. Denk aan Brahms en Bruckner op het concertpodium en Strauss en Wagner in de opera.

De musici

(87)

Assistent-dirigent

Nil Venditti

Nil Venditti

Dirigent