Orkesten
Nederlands Philharmonisch Orkest

Nederlands Philharmonisch Orkest

Het Nederlands Philharmonisch Orkest speelt op het hoogste niveau grootse symfonieën van componisten als Mahler, Brahms en R. Strauss. Het orkest is te horen op het mooiste klassieke concertpodium van de wereld: Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. Maar ook in andere concertzalen speelt het orkest altijd met veel plezier. Als het orkest van De Nationale Opera wordt het orkest samen het met Nederlands Kamerorkest internationaal gerekend tot de beste operaorkesten.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest ontstond in 1985 uit drie verschillende orkesten: het Utrechts Symfonie Orkest, het Nederlands Kamerorkest en het Amsterdams Philharmonisch Orkest. Dat laatste orkest werd in 1953 opgericht door dirigent Anton Kersjes. Hij wist een nieuw publiek naar de concertzalen te trekken. Niet alleen omdat hij wekelijks bij de KRO op de televisie te zien was, maar ook omdat hij de ‘gouden meesterwerken’ speelde met het orkest. Kersjes kon niet alleen dirigeren, hij wond het publiek ook om zijn vingers met zijn aanstekelijke verhalen over klassieke muziek.

 

Marc Albrecht was van 2011 tot 2020 chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest. De komst van Marc Albrecht kwam een jaar voor de verhuizing van het Nederlands Philharmonisch Orkest van de Beurs van Berlage naar de NedPhO-Koepel in Amsterdam-Oost. Daar repeteert het orkest voor de concerten in Het Koninklijk Concertgebouw, Muziekgebouw aan ’t IJ, De Nationale Opera en andere grote podia in binnen- en buitenland. Met ingang van seizoen 2021-2022 is Lorenzo Viotti de nieuwe chef-dirigent van zowel het Nederlands Philharmonisch Orkest als De Nationale Opera.
 

Chef-dirigent Lorenzo Viotti

In 2018 maakte Lorenzo Viotti zijn debuut bij het Nederlands Philharmonisch Orkest, hij dirigeerde toen Stravinsky’s Petroesjka in Het Concertgebouw Amsterdam. Ook als operadirigent heeft Lorenzo Viotti inmiddels naam gemaakt. Hij heeft enkele grote directieconcoursen op zijn naam staan met als hoogtepunt in 2015 de Nestlé Young Conductors Award van de Salzburger Festspiele. In 2017 werd hij uitgeroepen tot de ‘beste nieuwkomer’ tijdens de International Opera Awards.

Het orkest van De Nationale Opera

Sinds de oprichting in 1985 is het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest het orkest van De Nationale Opera, met chef-dirigent Hartmut Haenchen als eerste chef-dirigent in deze bijzondere dubbelrol. De bijzondere positie werd van 2011 tot 2020 voortgezet door Marc Albrecht.  Vanaf seizoen 2020-2021 neemt Lorenzo Viotti het stokje over. Recentelijk maakte het orkest diepe indruk met de opera’s Oedipe van Enuscu, Tristan und Isolde van Wagner, Gianni Schicchi van Puccini en Eine florentinische Tragödie van Von Zemlinsky.

Het orkest vestigde in de loop der jaren een echte Mahlertraditie en tot op heden krijgt het werk van deze briljante componist een prominente plek in de programmering. ‘Het Nederlands Philharmonisch Orkest heeft beslist gevoel voor de stijl van de laatromantiek en de vroege twintigste eeuw. De musici verstaan de taal van Gustav Mahler,’ zei voormalig chef-dirigent Marc Albrecht over de bijzondere band die het orkest heeft met de Oostenrijke componist. Naast Mahler zijn het de andere componisten uit de laatromantiek waar het orkest grote indruk mee maakt. Denk aan Brahms en Bruckner op het concertpodium en Strauss en Wagner in de opera.

De musici

(81)