Orkesten
Nederlands Philharmonisch Orkest

Nederlands Philharmonisch Orkest

Het Nederlands Philharmonisch Orkest staat onder leiding van chef-dirigent Lorenzo Viotti en speelt op het hoogste niveau grootse symfonieën van componisten als Mahler, Brahms en R. Strauss. Het orkest is te horen op het mooiste klassieke concertpodium van de wereld: Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. Maar ook in andere concertzalen speelt het orkest altijd met veel plezier. Als het orkest van De Nationale Opera wordt het orkest samen het met Nederlands Kamerorkest internationaal gerekend tot de beste operaorkesten.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest ontstond in 1985 uit drie verschillende orkesten: het Utrechts Symfonie Orkest, het Nederlands Kamerorkest en het Amsterdams Philharmonisch Orkest. Dat laatste orkest werd in 1953 opgericht door dirigent Anton Kersjes. Hij wist een nieuw publiek naar de concertzalen te trekken. Niet alleen omdat hij wekelijks bij de KRO op de televisie te zien was, maar ook omdat hij de ‘gouden meesterwerken’ speelde met het orkest. Kersjes kon niet alleen dirigeren, hij wond het publiek ook om zijn vingers met zijn aanstekelijke verhalen over klassieke muziek.

 

Vanaf de oprichting van het Nederlands Philharmonisch Orkest in 1985 tot en met 2002 was Hartmut Haenchen chef-dirigent. Haenchen werd in 2003 opgevolgd door Yakov Kreizberg. Na zijn overlijden in 2011 werd het chef-dirigentschap vanaf seizoen 2011-2012 overgenomen door Marc Albrecht. De komst van Marc Albrecht kwam een jaar voor de verhuizing van het Nederlands Philharmonisch Orkest van de Beurs van Berlage naar de NedPhO-Koepel in Amsterdam-Oost. Daar repeteert het orkest voor de concerten in Het Koninklijk Concertgebouw, Muziekgebouw aan ’t IJ, De Nationale Opera en andere grote podia in binnen- en buitenland. In 2020 nam Albrecht na tien jaar afscheid als chef-dirigent van het orkest. Met ingang van seizoen 2021-2022 is Lorenzo Viotti de chef-dirigent van zowel het Nederlands Philharmonisch Orkest als De Nationale Opera.
 

Chef-dirigent Lorenzo Viotti

Sinds seizoen 2021-2022 is Lorenzo Viotti chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest en De Nationale Opera. In zijn eerste seizoen leidde hij het orkest onder meer in Mahlers Vijfde symfonie, waarover Trouw schreef: ‘Je keek je oren uit in deze gespierde uitvoering vol scherpe contrasten. Het NedPhO was in blakende topvorm, hoorbaar blij en ingenomen met zo’n magnetiserende chef.’ Lorenzo Viotti heeft zich tot het seizoen 2024-2025 als chef-dirigent aan het Nederlands Philharmonisch Orkest verbonden en heeft zich tot wederzijds genoegen ook al gecommitteerd om als gastdirigent terug te keren bij opera’s en concerten van het orkest in de daarop volgende seizoenen.

Het orkest van De Nationale Opera

Sinds de oprichting in 1985 is het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest het orkest van De Nationale Opera, met chef-dirigent Hartmut Haenchen als eerste chef-dirigent in deze bijzondere dubbelrol. De bijzondere positie werd van 2011 tot 2020 voortgezet door Marc Albrecht. Vanaf seizoen 2020-2021 is Lorenzo Viotti de chef-dirigent van beide instanties. Recentelijk maakte het orkest diepe indruk met de opera’s Oedipe van Enuscu, Tristan und Isolde van Wagner, Gianni Schicchi van Puccini en Eine florentinische Tragödie van Zemlinsky.

Het orkest vestigde in de loop der jaren een echte Mahlertraditie en tot op heden krijgt het werk van deze briljante componist een prominente plek in de programmering. ‘Het Nederlands Philharmonisch Orkest heeft beslist gevoel voor de stijl van de laatromantiek en de vroege twintigste eeuw. De musici verstaan de taal van Gustav Mahler,’ zei voormalig chef-dirigent Marc Albrecht over de bijzondere band die het orkest heeft met de Oostenrijke componist. Naast Mahler zijn het de andere componisten uit de laatromantiek waar het orkest grote indruk mee maakt. Denk aan Brahms en Bruckner op het concertpodium en Strauss en Wagner in de opera.

De musici

(87)